Akkor kezdjük az első értelmes postomat. Tegnap volt szerencsém életemben először IMAX mozihoz, és gondoltam ezt megosztom a nagyérdeművel, mert igen! Erről beszélni kell. 🙂

 

 

 

 

IMAX

IMAX

 

 

Technikai adatok:

 

Az IMAX, azaz Image Maximum technológia 1970-ben látott napvilágot, azóta 30 országban 228 helyen ülhetünk be az igazi nagyképernyő elé. Mitől is különleges az IMAX? Ezekben a mozikban elképesztő méretű vásznon élvezhetjük a tű éles képű filmeket, szinte tökéletes hangú térhatásban.

 

A vászon: Az IMAX vászon gigantikus mérete 18 méter magasra és 24 méter szélesre rukkol. Ez úgy hozzávetőlegesen 45000-szer nagyobb egy átlagos TV méreténél. Egyszóval nem kicsi 🙂

 

A film: Hát maga a szalag sem a régi 35 millis, ez a celluloid már dupla, vagyis 70 milliméter széles. Így sokkal élesebb és szebb a kép. Egy átlag film így cirka 5 kilométer hosszú és 200 kilót nyom, jah és olyan erős, hogy simán elhúzol vele 1 kamiont. 🙂

 

A hang: 44 hangszóró biztosítja a tökéletes térhatást, persze nem a megszokott helyeken, 6 fürtben helyezkednek el a vászon és az ülőhelyek mögött, és igen oldalt egy sincsen! 16 erősítő pumpálja a Kraftot cirka 12000 watt teljesítménnyel, ami valljuk be nem gyengén fejlevivős hangerőre képes!

 

 

Az élmény előtt:

 

Zuhog az eső, jobb idő nem is lehetne egy kis családi kirándulásra. Budapest, időjárásnak köszönhetően egyszerű plázajárás, hogy vehessen mindenki magának valami szépet. Ősök kérdik: Hova menjünk? Mondom nekik, irány az Aréna Pláza, ott még úgysem voltunk, meg hát ott van az IMAX, azt meg kell nézni. Magyar parasztgyerek nem mehet a nélkül haza, hogy ne látná a nagy mozit.

Nem terveztem, hogy be is ülök, mivel köszönhetően a Cinema City managementjének, egész estés film az nincs. Van viszont 40 perces dokumentumfilm, ami meg kit érdekel? Mindegy, ha már itt vagyok, beülök, belátható időn belül úgysem lesz normális film, ezrest meg megér, hogy lássak egy négy emelet magas vásznat, max szétunom magam.

Három féle doksifilm, van űrállomásos építős, az felejtős, NASCAR, sosem szerettem, és valami őslényes, név szerint: T- Rex: vissza a kréta korba. Nah ez jó lesz, tuti tele lesz dínokkal. Pozitívum: ezek a filmek viszont mind 3D-sek ellentétben a Hollywoodi szuperprodukciókkal, amik főként csak 2D-ben tetszelegnek. Elárulom előre, el sem tudtam képzelni, hogy milyen lehet így filmen a harmadik dimenzió. Láttam már papírszemüveggel filmet, (tudjátok az a piros kék nagyon divatos cucc 🙂 ) de ez azt mondták más lesz. Dínós már csak egyszer megy naponta, szóval várni kellett elég sokat, olyan 2 órát, addig elmentünk enni, utána vissza, aztán jegyvétel, feszült, felspannolt 20 perc a kezdésig. Hostess csaj a jegyeknél mondja: mindjárt mehetünk be, csak először kijön az előző csoport és megkapjuk a szemüvegeket. Hát tényleg nem papír szemüveg, még színezve sincsen, viszont k*rva maszatos. Szégyenszemre nekiálltam ott suvickolni mindenki előtt, há nem majd én privát dínókat nézegetek, aha persze. 🙂 Egyszer csak jönnek ki a már letaglózott nézők, akik tényleg le vannak taglózva. Állak földön hevernek, szinte lihegnek mintha kilómétereket futottak volna, és esetlenül vigyorognak. Mozis csávó kezembe nyomja a szemüveget és széles mosollyal kíván jó szórakozást. Hát akkor lássuk mi olyan bődületes ebben.

 

És a cápa majdnem leharapja az orrodat! :

 

Lépcső lefele, nem is olyan rövid –gondolom én- lehet, Kínában nézzük. Lent a végén egy másik büfé, mintha a fenti nem lenne elég, biztos ez ilyen full VIP IMAX büfé spenótos kukoricával meg stb., aztán ajtó belesek, szemben fehér vászon enyhén hajlítva felém döntve, nem látom a tetejét. Beljebb lépek és felnézek, mint Dávid Góliátra, és igen ott van a vége valahol fen a p*csában, -áhh nagyon magas, súgom faternak, aki csak nevedgél úgy eléggé megszeppenve, igen őszerinte is. És az első csalódás, mivel sajnos az is van, a vászon nem 16/9-es képarányú, hanem a régi megszokott 4/3.

Az. 5. sor majdnem közepe, ide volt még hely, amit a jegyárus srác is ajánlott. Nah itt leszögezném, kamu, hogy minden hely ugyanolyan jó, ülj kb. középen lévő sorba full középre, mert az a tuti. Szóval 5. sor, behatolunk és kényelmesen leülünk, a fotel szuper, alattad a következő ember meg a sípcsontodnál ül, szóval sok vizet nem zavar a filmben. Hát igen ebből logikusan gondolható, hogy baromi meredek a nézőtér.

Kezdés előtt kis hölgy felhívja a nézők figyelmét, pár érdekes adatra és elszónokolja, hogy ha fájna a fejed (ami fog) a film közben, akkor hajtsd le egy-két percre, aztán folyt köv. Ha nem múlik el, akkor se nagyon próbálj meglelépni, mert a nézőtér meredek, és nem kéne mindenkin átbucskázni, de ha minden kötél szakad, akkor bal lent lehet távozni. Ő is jó szórakozást kíván, majd minden elsötétedik. Először két trailer: Wall-e Kung-fu Panda, kivetítve normál mozi méretben a vászon közepére. Nem kicsit röhejesen festett, de hát istenem, ez van. Utána  szemüveget fel, kezdődik a 3D.

Innentől leszek igazán bajban amúgy is sekély szókincsemmel, mivel ezt leírni szavakkal még egy gyakorlott írónak sem lenne kis falat. Sajnos nem ugranak ki a fejemből magasröptű hasonlatok, de azért a magam módján megpróbálom átadni az érzést. Szóval kezdésnek feljön egy IMAX logó, nem is fel, inkább ki a képből a pofádba, úgy mogorván megszégyenítve minden fizikai szabályt. Eltátod a szád és kinyúlsz a kezeddel, hogy megfogd, ami értelemszerűen nincs ott, és vigyorogsz, mint kiskölyök karácsonykor az új dömperre. Körbe nézel, kor nem számít, mindenki így tesz 5-től 85-ig, hiszen ez aztán csoda az orrod előtt. Pedig még csak most jön a java, egy kis bemutató a mélytengeri világból (asszem ez a címe). Bent vagy a víz alatt, úszkálnak a halak melletted, a hínár feszesen mered ki a földből pár méterenként a felszín fele, és közeledsz valamiféle kis szikla fele, aztán csak átsiklasz felette, de szinte úgy hogy felhúzod a lábad, nehogy bevágjad. Aztán egy oroszlánfóka, rája, valami kis lyukból kijövő izék és mind melletted térben, és még mindig vigyorogsz, nem fogtad fel, hogy ez lehet. Ezzel nem vagy egyedül, emberek nyúlkálnak a levegőben meg akarják érinteni, talán most sikerül! címszóval. Aztán az első szaratás, a technika kimutatja a foga fehérjét. Egy kék cápa tűnik fel a távolban és sebesen úszik feléd, majd kb. 20 centivel az orrod előtt megáll, és elkanyarodik balra, lélegzet kifúj.

 

T- Rex: Vissza a kréta korba:

 

Főként most az élményről kívánok írni, mint azt a cím is mutatja, de egy pár szó erejéig kitérek a movie-ra. Először is, ha IMAX-ba mész ne ezt nézd! Ez a film egy nagy rakás unalom, kb. 5-6 jelenet van benne, ami azt mondom, hogy ez igen. Elején kis narrátori beszéd a háttérből te pedig berepülsz valami sivatagos tájat. Hát gyerekek, ez vagány. Kapaszkodsz a székbe, mintha valami láthatatlan hullámvasúton ülnél, és mindeközben motoszkál egyfajta szárnyak nélküli repülésérzet, ami leírhatatlan. Már ezért az alig 2 percért megérte a jegy ára. Ha lenne saját IMAX mozim napi 100szor tuti letolnám ezt a részt! Sajnos nagyjából  nekem ennyi volt benne a fergeteges, talán egy két díno amit nem látsz a filmben 5 percnél többet még jó volt, de ennyi, slussz. Tehát megjegyezni: IMAX-ban nem nézek dínósat, hanem nézek mélytengeri izét, mert az bemutató alapján ezerszer eseménydúsabb! Vagy NASCART, ha szeretem.

 

Pár negatívum:

 

Mint említettem, sajnos ilyenek is vannak. Kezdésnek a 4/3, nincs igazi mozifeeling. Semmi széles vászon,   ki*aszott nagyra nőt katódsugárcsöves TV érzés. A másik a fejfájás. Csak két ember, faterom és az én nevemben beszélhetek, de ha ennyi megteszi, mindkettőnknél beütött. Én úgy gondolom, aki nincs hozzászokva annak nagyon is elég 3D-ből a 40 perc. Logikusan kikövetkeztetve a fő munkát itt az agy végzi, a fordítottan polarizált szemüveg segítségével összefésüli a képeket, amiből kialakul a térhatás. És másodpercenként 48 képet ide-oda rakogatni nem lehet egyszerű, szóval kíméljük a szürkeállományt. Ugyanebből jön a harmadik és egyben utolsó negatívum, amit megpróbálok nagyon egyszerűen megfogalmazni. A kevésbé mozgó háttér előtt gyors mozgást végrehajtó testek, mintha kicsit szaggatnának, nem durván, de azért kellőképpen zavaróan. Levett szemüvegnél ez a szaggatás megszűnik, nálam ugyanúgy, mint apumnál. Úgy látszik itt is a mi készülékünkben van a hiba. Így, hogy kis élet ízt vittem az egészbe a negatívumokkal, azért leszögezem ezek ellenére, aki teheti, ne hagyja ki, katartikus élmény a 3D mozizás, fejfájástól, szaggatástól, 4/3-tól eltekintve is.

 

Összegezve Jól szórakoztam, és ajánlom minden kedves blogolvasónak, hogy látogassa meg a legközelebb lévő IMAX mozit. És ha pontozni kéne? Így negatívumokkal is jár az IMAX-nak a 10/10, de a filmnek nem adok 3-nál többet sry. Nah akkor mindenkinek 3D-re fel! És én is jó szórakozást kívánok! 

 

 

 

 

)
Ezt néztük 🙂

 

AERO